Testimonial Puan Norliza JB

Testimonial Puan Norliza, pelanggan Ezpayment Solution dari Johor Bahru.‚Äč

Saya dapat Whatsapp dari Puan Norliza pada 23 Ogos yang lalu. Puan Norliza sebenarnya berasal dari Johor Bahru dan kami hanya berurusan melalui Whatsapp sahaja.

Setelah beberapa kali sesi soal jawab dan penerangan maka pada 27 Ogos lalu beliau telah bersetuju untuk meneruskan proses EPP.

Pada 5 September yang lalu selesai lah urusan EPP untuk kad kredit BSN Puan Norliza.

Saya ada bertanya pendapat beliau berkenaan perkhidmatan EPP yang kami tawarkan dan Alhamdulillah Puan Norliza telah memberikan maklumbalas yang sangat positif. Bukan sahaja setakat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan malah beliau juga akan kongsikan pengalaman beliau bersama rakan-rakan dan saudara mara beliau yang lain.

Ezpayment Solution ingin merakamkan ucapan berbanyak-banyak terima kasih di atas kepercayaan yang Puan Norliza telah berikan untuk mendapatkan perkhidmatan dari kami.

Ezpayment Solution sangat komited untuk membantu seramai mungkin mereka yang ingin menyelesaikan masalah hutang kad kredit.

Ezpayment Solution juga berjanji akan memberikan perkhidmatan yang terbaik sehingga pelanggan kami berpuas hati dan dapat kongsikan pula pengalaman yang baik tersebut dengan rakan-rakan dan saudara mara yang lain.

Sila rujuk screenshot maklumbalas Puan Norliza di bawah: