EzPayment2U - 0% Interest Installment - Easy Cash Easy Payment

| Muka Depan | Muat Turun (pdf) | Normal Rate Vs. EPP | Contoh Formula Pengiraan | Proses & Prosedur | Borang Pengiraan EPP | Soalan Lazim | Blog | PeluangSet Appointment |

Perunding EPP: Sufian
Mobile: 019-3355399
Office: 03-89275399

YM: ezpayment2u

 

Sophy Sufian Sulaiman

Create Your Badge

W3Counter

Soalan Lazim (Frequently Asked Question)

Untuk ruangan Soal Jawab yang lebih lengkap, tersusun dan interaktif sila klik SINI.

APA ITU PLAN 0% INTEREST?

Untuk makluman Plan 0% Interest ini adalah Easy Payment Plan (EPP) atau Flexi Payment Plan (FPP) atau EP (Easy Payment). Hutang kad kredit anda yang sedia ada kami tukarkan ke EPP ini dalam tempoh tertentu 12 bulan, 18 bulan, 24 bulan dan 36 bulan dengan 0% Interest
 

SIAPA YANG LAYAK MEMOHON 0% INTEREST PLAN/EPP INI?

Terbuka kepada rakyat Malaysia yang mempunyai kad kredit Visa dan MasterCard dari bank-bank yang ada di Malaysia . Antara syarat utama kad kredit pemohon mestilah AKTIF
 

BANK MANA BOLEH BUAT EPP?

Secara am, semua kad kredit sama ada Visa atau MasterCard boleh buat EPP. Di bawah ini disenaraikan antara bank-bank tersebut:

 

APAKAH LAGI KEGUNAAN EPP SELAIN MENYELESAIKAN MASALAH TUNGGAKAN?

EPP juga boleh digunakan untuk membuat CASH ADVANCE dengan kadar interest yang lebih rendah berbanding Normal Rate 18%. Selain daripada itu, daily interest 1.5% juga tidak akan dikenakan.

Contoh:

  • Anda memerlukan wang tunai untuk membeli barang atau perkhidmatan tertentu yang tidak menyediakan perkhidmatan kad kredit atau

  • Sekiranya kedai tersebut ada mesin kad kredit tapi tak ada sediakan perkhidmatan pembayaran secara ansuran bulanan atau

  • Mungkin anda adalah seorang trader forex / saham atau ahli perniagaan yang memerlukan modal tinggi dan kaedah aliran wang tunai yang membolehkan anda membuat pembayaran semula secara ansuran bulanan dengan 0% interest.

Maka segeralah hubungi kami untuk membuat CASH ADVANCE. Kelulusan adalah 100% CONFIRM!
TIADA caj pengeluaran 18%! TIADA caj harian 1.5%!
 

APAKAH ITU 'RESTRUCTURE' ATAU 'SETTLEMENT'?

'Restructure / Settlement' ialah proses menukarkan 'Outstanding Balance' dalam kad kredit kepada EPP (Easy Payment Plan) 0% Interest
 

APAKAH ITU 'CASH ADVANCE'?

Cash Advance ialah proses cash out tunai dari credit limit yang masih available dan boleh digunakan dari kad kredit. Berbanding dengan normal rate bank, dengan cara EPP anda tidak akan dikenakan caj pengeluaran sebanyak 5% dan anda juga TIDAK AKAN dikenakan DAILY INTEREST 0.05%. Malah anda dapat berjimat apabila membayar kepada bank secara INSTALLMENT 0% INTEREST
 

APA YANG PERLU DI BAWA SEMASA PROSES TRANSAKSI?

Pemohon mesti hadir semasa proses transaksi EPP dilakukan dan tidak boleh guna wakil.. Pengesahan identiti pemohon sendiri dengan bank diperlukan untuk proses transaksi. Pemohon hanya perlu bawa kad pengenalan dan semua kad kredit (principal dan supplement) yang ingin ditukarkan ke pelan tersebut.
 

ADAKAH KAD MASIH AKTIF SELEPAS BUAT EPP?

Ya, kad anda masih aktif selepas buat EPP dan akaun tidak dibekukan. Dengan cara ini sebenarnya rekod nama anda tidak terjejas malah menjadi baik kerana akaun anda tiada lagi outstanding balance.
 

KAD TELAH TERTUNGGAK SELAMA 3 BULAN TANPA BAYARAN, ADAKAH SAYA LAYAK BUAT EPP?

Tindakan pertama yang harus anda lakukan ialah periksa dulu dengan bank sama ada kad masih aktif atau 'temporary block' atau tidak aktif. Sekiranya masih aktif anda boleh terus buat EPP. Sekiranya 'temporary block', tanya bank berapa bayaran minimum untuk 'release block', kemudian settlekan 'minimum payment' tersebut dan anda boleh terus buat EPP. Andainya kad sudah tidak aktif dan berkemungkinan anda telah pun disenarai hitamkan atas sebab kad kredit tersebut atau atas sebab-sebab lain maka anda tidak dapat lagi buat EPP.
 

NAMA SAYA TELAH PUN MASUK SENARAI  CRIS / CTOS, ADAKAH SAYA LAYAK BUAT EPP?

Yang penting ialah kad kredit anda mesti MASIH AKTIF untuk buat EPP, jadi selagi kad anda masih aktif maka anda layak buat EPP walau pun telah disenaraikan CRIS / CTOS.
 

BERAPA LAMA TEMPOH KELULUSAN ?

Kelulusan KURANG 15 minit manakala proses adalah 2 hingga 5 hari hari bekerja
 

BAGAIMANAKAH EPP DAPAT MEMBANTU SAYA MEMOHON PINJAMAN PERIBADI / RUMAH / PERNIAGAAN DAN LAIN-LAIN

Mungkin akibat tunggakan yang terlalu banyak sehingga melebihi credit limit mengakibatkan anda sukar membuat pinjaman sebelum ini. Melalui EPP, tunggakan anda yang melebihi 'credit limit' tersebut akan diselesaikan dan akaun anda akan menjadi 'clean' selepas tunggakan tersebut diubah format ke dalam bentuk EPP. Bila akaun dah 'clean' sudah tentu anda mudah buat pinjaman.
 

ADAKAH NAMA SAYA AKAN DISENARAI HITAMKAN DI BANK NEGARA MALAYSIA BILA BUAT EPP?

Tidak sama sekali. Nama anda tidak terjejas malah akan menjadi bersih / 'clean' sebab tunggakan anda sebelum ini telah pun diselesaikan bila ia ditukarkan ke dalam format EPP. Dengan ini anda mudah untuk berurusan dengan pihak bank sama ada untuk mendapatkan bantuan pinjaman, OD (Over Draft) atau lain-lain perkhidmatan bank.
 

BETUL KE MURAH? BERAPA INTEREST BULANAN?

TIADA interest bulanan yang akan dikenakan - 0% interest easy payment installment
 

BERAPA KENA BAYAR KEPADA EzPayment2U?

Bayaran yang dikenakan (Management Fee) adalah bergantung kepada bank yang mengeluarkan kad kredit tersebut. Lain bank lain kadarnya. Bayaran juga bergantung kepada tempoh berapa lama tempoh installment. Management Fee ini juga adalah SEKALI BAYAR sahaja.
 

Untuk ruangan Soal Jawab yang lebih lengkap, tersusun dan interaktif sila klik SINI.

PEMBAYARAN 'MANAGEMENT FEE' HANYA SEKALI BAYAR ATAU TIAP-TIAP BULAN?

Management Fee hanya bayar sekali sahaja sebelum buat EPP. Selepas buat EPP tiada lagi pembayaran selain daripada pembayaran installment antara pemilik kad dan bank. Anda hanya perlu pastikan installment dibayar sepenuhnya sebelum due date oleh bank supaya tak kena interest dan 'late payment charges'.
 

SAYA TIADA CASH NAK BAYAR, MACAM MANA?

Jangan risau, seboleh-bolehnya kami akan usahakan supaya anda TAK PERLU KELUAR CASH untuk bayaran Management Fee.. Pembayaran adalah melalui potongan credit limit balance yang masih boleh digunakan dalam kad kredit tersebut. Kemudiannya jumlah ini juga akan dimasukkan ke dalam kaedah pembayaran installment bulanan yang pastinya tidak akan membebankan anda dari segi kewangan. Kecuali jika credit limit telah habis digunakan atau tidak mencukupi untuk membayar Management Fee maka kami terpaksa meminta anda membayar secara cash / tunai. Walau bagaimana pun, jangan risau kerana kami masih ada cara bagaimana nak bantu mempermudahkan anda membayar secara tunai tersebut.
 

ADA CAJ-CAJ TERSEMBUNYI?

EzPayment2U tiada caj yang tersembunyi. Cuma Management Fee sekali sahaja. TIADA bayaran bulanan, TIADA maintenance fee dan tiada Apa yang ada ialah “One Time fee” yang dikenakan ke atas perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami. Fee berbeza mengikut bank, lagi lama tempoh anda pilih lagi banyak interest anda boleh jimat.
 

BAYARAN BULANAN BAYAR KEPADA SIAPA?

Pembayaran installment bulanan adalah TERUS kepada bank yang mereka berhutang dan BUKAN kepada mana-mana pihak ke-3.
Contoh: Jika pemohon memohon pelan tersebut untuk kad kredit Maybank maka pemohon perlu membayar kepada Maybank juga. Tetapi kali ini hutang pemohon telah ditukarkan kepada pelan ansuran ”Zero interest”.
 

Kes-kes bagaimana yang boleh diuruskan?
Ada beberapa kes yang boleh diselesaikan
(yang penting kad mesti masih AKTIF kalau masih nak cuba selesaikan masalah melalui EPP)
 
Kes 1: Outstanding di bawah paras Credit Limit (contoh pengiraan)
Kes 2: Outstanding melebihi paras Credit Limit (contoh pengiraan)
Kes 3: Kad ditahan sementara oleh pihak bank (contoh pengiraan)
Kes 4: Baki Credit Limit yang boleh digunakan tak cukup untuk Management Fee (contoh pengiraan)
Kes 5: Kad Kredit kena tahan Credit Limit sebab ada tunggakan easy payment dan/atau Cash-on-Call (contoh pengiraan)
Kes 6: Guna kaedah EPP untuk dapat tunai melalui Cash Advance (interest lebih rendah dan tiada daily interest 1.5%) (contoh pengiraan)
Kes 7: Outstanding Balance di bawah paras Credit Limit dan Pemilik kad hanya nak buat EPP untuk sebahagian sahaja daripada Outstanding Balance. (contoh pengiraan)
Kes 8: Outstanding Balance melebihi paras Credit Limit dan Pemilik kad hanya nak buat EPP untuk sebahagian sahaja daripada Outstanding Balance (contoh pengiraan)
 
SAYA TAK MAMPU BAYAR INSTALLMENT BULANAN UNTUK BUAT FULL SETTLEMENT

Sekiranya Outstanding Balance anda terlalu tinggi dan anda tak mampu untuk bayar installment untuk buat full settlement maka anda boleh lah buat EPP untuk sebahagian sahaja daripada outstanding balance yang ada. Bakinya anda terus buat pembayaran secara normal rate.
 

SELAMAT KE ? TAKUT KENE TIPU JE …

Kami hanya membantu dengan dikenakan sedikit caj perkhidmatan dan tugas kami cuma menukarkan hutang yang anda sedia ada kepada pelan ansuran. Hutang anda masih dengan bank yang sama dan anda perlu bayar kepada bank yang sama (atau boleh juga dipindahkan ke akaun kad kredit di bank lain selepas penilaian oleh pihak Perunding EPP). Hutang kad kredit anda akan distruktur semula mengikut 0% Interest Plan / PBM yang lebih menjimatkan. Ramai pemegang kredit kad telah tukar ke plan 0% EPP dan nama mereka telah bersih dalam database bank, itu yang penting.
 

ADAKAH PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN SAH DI SISI UNDANG-UNDANG
Kami menggunakan sistem yang diberikan oleh bank kepada merchant mereka untuk membuat installment. Sistem yang digunakan adalah sama seperti yang digunakan apabila anda membeli barangan elektrik atau perabot secara ansuran. Apa yang kami lakukan hanyalah menukarkan sahaja kaedah pembayaran secara 'normal rate' kepada 'installment plan' (EPP - Easy Payment Plan). Oleh itu perkhidmatan yang kami sediakan tiada isu berkaitan keselamatan dan sah di sisi undang-undang.
 
ADAKAH EzPayment2U SAMA SEPERTI AH LONG?
Bukan sama sekali. Banyak perbezaan sebenarnya jika hendak dibandingkan antara EzPayment2U dan Ah Long. Untuk maklumat lanjut sila baca blog EzPayment2U DI SINI.
 
SAYA BELUM BERSEDIA NAK BUAT EPP LAGI DAN HANYA NAK TAHU KIRAANNYA SAHAJA BOLEH TAK?

Kami telus dan faham keadaan anda di dalam kesempitan kewangan walau pun anda amat terdesak untuk menyelesaikan masalah kad kredit anda. Maka oleh itu juga kami memberi peluang kepada anda untuk membuat anggaran EPP. Anda boleh mohon EzPayment2U untuk buat kiraan terlebih dahulu. Walau bagaimana pun harus diingatkan bahawa kiraan ini hanya lah secara anggaran sahaja dan masih boleh dibincangkan lagi serta belum muktamad. Walau bagaimana pun sekurang-kurangnya anda sudah pun mendapat anggaran untuk bajet EPP anda. Bila sudah bersedia kami akan minta anda 'verify' sekali lagi jumlah tunggakan, jumlah 'credit limit' dan baki 'credit limit' yang anda masih boleh gunakan untuk EPP untuk kiraan yang TEPAT dan TERKINI.

Sila isikan borang permohonan pengiraan di SINI
 

SAYA DAH TERIMA PROPOSAL TAPI TAK FAHAM LAH...
Sila refer artikel 'Mari Fahamkan Proposal' dalam Blog EzPayment2U
 
BAGAIMANA NAK MEMOHON?

Buat temujanji dengan WAKIL dan bawa anda ke pejabat/cawangan yg dibolehkan buat transaksi Plan 0% Interest/ atau terus ke pejabat

  • Anda perlu bawa semua Kad Kredit yang ada termasuk Supplementary dan IC anda

  • Pegawai Perunding EPP akan sentiasa bersama anda membantu memastikan urusan berjalan lancar

  • Pegawai Perunding EPP akan membantu anda dengan menunjukkan langkah demi langkah untuk membuat urusan pengesahan bersama pihak bank

  • Sekiranya tiada sebarang masalah biasanya akan ambil masa dalam kurang daripada 3 jam untuk mengaktifkan EPP anda

  • Pastikan SLIP transaksi yang anda tandatangan ada menyatakan TERM 0% Interest.

Contoh slip selepas buat EPP:

SAMPLE TRANSACTION SLIP & STATEMENT RECEIVED


Untuk ruangan Soal Jawab yang lebih lengkap, tersusun dan interaktif sila klik SINI.

Untuk soalan-soalan lain, sila isikan borang pertanyaan di bawah:
 
Nama penuh *
Alamat *
Nombor handphone
Nombor telefon pejabat/rumah
E-mail Address: *
Yahoo Messenger (YM) ID
Skype ID
Facebook

Perkara:
Pertanyaan *

* Mesti Isi Email form by myContactForm.com
 


 

 

Ezpayment2U adalah Hakcipta Terpelihara dan diuruskan sepenuhnya oleh Ezpayment Solution (Nombor Pendaftaran SSM: SA0301460-W)